zondag, december 10, 2006

Dag 5 01-08-2006

Vandaag de grote spannende dag we gaan naar het Krugerpark wat een van de grootste bezienswaardigheden van onze reis is.
We hebben de wekker vroeg gezet, wel op 5.30 .
Ja dat is erg vroeg maar we wilde zolang en zoveel mogelijk zien.
Dus vlug allemaal aangekleed en ontbeten.
Om 6.15 stonden we bij de toegangspoort Phalaborwa.
Enkele mensen waren ons voor maar eenmaal door de poort zagen we geen auto's meer.
Na enkele km gingen we de weg op richting het noorden ( H14 ) om na wat Impala's en div. klein wild de eerste olifant in het wild tegen te komen.
Wat zijn ze groot en imposant, prachtig gewoon.
Na wat foto's rijden we door, nog meer gespannen wat we zouden gaan zien.
De meiden vinden het geweldig ze kijken hun ogen uit.
Na een tijdje gaan we een onverharde weg op richting het oosten ( S131 ) richting Letaba.
Het is een hobbelige weg zeker voor een camper.
Alles rammelt in de auto we kunnen elkaar amper verstaan maar dat mocht de pret niet drukken.
Terhoogte van de drinkplek welke goed verscholen ligt maar op borden wel goed word aangeven nl. Shivhulani zien we de eerste kleine groep zebra's die rustig stonden te drinken. Prachtig gezicht maar na een tijdje gingen ze weg want onze aanwezigheid was niet echt gewenst. Tevens liggen hier meerdere schedels van olifanten in de buurt. Nadat we verder zijn gereden en ook nog langs de drinkplaats N Wanetsi zijn gegaan waar enkele Impala's stonden met jongen zijn we richting het noorden gereden via de S47 richting Letaba River. Halverwege stonden we plots met onze camper voor een rivier
waar we doorheen moesten rijden de grote vraag was gaat dat wel is het niet te diep en wat als we vast komen te zitten we hebben immers geen bereik met onze mobiele telefoons.
We konden ook niet even kijken of de rivier diep is want je mag uiteraard je camper niet uit.
Toch maar langszaam doorrijden en zien waar het schip strand.
Uiteindelijk stond er maar 40 cm water in maar het water is zo donker dat je dat niet van tevoren kan inschatten. Na veel gehobbel komen we dan bij de Letaba River. Boven op de uitkijkplek heb je een prachtig mooi uitzicht over de rivier. Hier zagen we voor het eerst weer krokodillen na onze reis in Australie. Er liggen er hier genoeg op de droge delen in de rivierbeding. Hier zitten trouwens ook Nijlpaarden ( Hippo's ) deze zagen we hier voor het eerst in levende lijven in het wild maar wel op grote afstand.
We vervolgen onze weg langs de rivier in de richting van Letaba. Hier zien we onze eerste waterbok en na enkele km pas onze eerste Giraf.
Hier vloog ook een Zuidafrikaanse Visarend.
Het is echt goed opletten in dit gedeelte van het park er is zoveel te zien maar het is dicht begroeid.
Ook op deze weg zien we de eerste grote groep aapjes.
Enkele ogenblikken daarna na dat alle aapjes voorbij gerend waren via de grond en de boomtoppen zagen we een koppel giraffen met een wat ouder jong. Wat lopen ze mooi en gracieus .
Vlak voor Letaba gaan we even lunchen het is nl. alweer 12.00 geweest en we krijgen honger. We zoeken een leuk plaatsje uit langs de rivier met een prachtig uitzicht.
Er zaten hier prachtige vogels waaronder de gele en rode Hornbill - Bruinkop papagaai - en de glansspreeuw met prachtige felle gele ogen. Maar het leukste was hier wel dat de rotsen die daar aan de rand van de rivier lagen plotseling begonnen te bewegen.
Het bleek een hele groep nijlpaarden te zijn.
We stonden er al een half uur en we hadden het echt niet gezien. En dat op een afstand van ca. 60 meter.
Zo word je in deze omgeving constant verrast. Ook liepen hier erg veel eekhoorns door de bomen. Na wat te hebben gegeten en gedronken vervolgen we onze reis richting Letaba.
Vlak voor Letaba komt er plots een zeer grote olifant voor ons op de weg . Wat een impossante vertoning.



Voor Letaba gaan we de S94 op en vervolgend de S46.
Dan volgen we klein zandpad welke door een droge riviebedinning gaat.
Ik twijfel al als ik aan kom rijden of het wel gaat met een camper hierdoor heen. Ik rij toch door maar krijg gauw spijt. Ik rij ons vast. We kunnen niet meer voor of achteruit. Dan komen we voor een moeilijke beslissing wachten of iemand ons vind en kan helpen of uit de camper en kijken of we het zelf kunnen oplossen. Maar we mogen de camper niet uit, en nu ?? Eerst goed gekeken en geluisterd of we iets hoorde en toen toch maar de camper uit.
Er kunnen immers wilde dieren zitten die het mischien op ons gemunt hebben. Nu ben ik niet zo bang uitgevallen maar werk toch erg snel al om me heen kijkend. Ik zie al snel hoe ik het kan oplossen. Ik leg wat dikke takken en grote brokken gedroogde aarde uit de rivier beding onder het rechter achter wiel. De kinderen en Bianca gaan achterin de camper staan om meer druk op het achterwiel te geven ik geef gas en schiet bij de eerst poging alweer los. Pffff dat was even schrikken maar het liep toch goed af. Vervolgens de weg vervolgt ( S44 ) richting Olifants.
Hier zien we langs de rivier veel beesten olifanten - waterbokken - giraffen - en div. vogel soorten waaronder de Gewone Troupant en de Grey lourie.

Vlak voor Olifants zien we een grote kudde olifanten richting de rivier trekken. En vanaf een uitkijkpost zien we weer een aantal grote krokodillen in de Olifants River en op de oevers daarvan. Het is ondertussen alweer bijna 16.00 uur en we gaan naar olifants om een plek voor de nacht te vinden. Nu hadden wij hier niks gereserveerd en doen uberhaubt onze hele reis zonder iets gepland te hebben komen we nu toch voor een probleen te staan. Ze hebben hier alleen maar lodges en geen camping. Dus wilde we dan maar een lodge maar helaas die waren vol dus moesten we heel snel naar volgende kamp nl Satara daar was nog plaats in een Lodge de camping was al vol. Het is nog zeker een uur rijden en het was ondertussen al 16.30. Dus er was enige haast geboden. Want er kan nog van alles tegen zitten onderweg en mischien ook wel te zien. En je mag maar 60 km per uur op de doorgaande weg in het park. We gaan gauw weg uit Olifants en gaan naar Satara. In de haast die we toch wel hebben rijden we bijna tegen een olifant welke de weg wil oversteken. Moet ook eerlijk zeggen dat we iets te hard reden. De olifant schrok er ook erg van hij tetterde en oren gingen wijd. Na de schrik zijn we gauw doorgereden en de H1-4 opgedraaid. Na denk ca. 20 km moesten we plots stoppen. Er stonden div. auto's op de weg en we konden er niet door. Wat bleek, er zaten een aantal leeuwen bij een waterplek. Dit waren dus onze eerste leeuwen in het wild. Het waren 3 vrouwtjes. Deze leeuwinnen dronken wat en lagen te luieren vlak langs de doorgaande weg. Maar er was ook nog wat anders iets wat we uiteinelijk niet gezien hebben. Er moest een aangegeten prooi liggen, waarom ? Er zaten gieren en er stond ook een hyena en was zelfs jakhals. Deze probeerde allemaal wat mee te krijgen van dat karkas. De leeuwinnen gingen uiteindelijk achter de hyena aan en jaagde deze weg.


Na dit mooie schouwspel zijn we gauw doorgereden en waren we precies optijd in Satara voor de nacht. We hebben de camper naast de lodge gezet daar hebben de meiden ingeslapen terwijl wij lekker in de lodge sliepen. Het was ook trouwens de enige mogelijkheid want alles huisjes waren voor de rest vol alleen een 2 persoons lodge was nog beschikbaar maar zo was het wel mooi opgelost.En tip is dus wel regel altijd voor het Krugerpark de overnachtingen. Dat bespaart een boel stress, zeker als je met kinderen bent. Deze avond hebben we gauw wat makkelijks gegeten en gauw onder de wol gegaan. Het was een zeer enerverende dag met bijzonder ontmoetingen welke we niet snel zullen vergeten. Er stond ons de volgende dag nog zo'n dag te wachten en de lange dag in de camper ( bijna 12 uur ) sloopt je wel een beetje.