zondag, februari 04, 2007

Dag 14 10-08-2006

Alweer dag 14 van onze trip door Zuid-Afrka.
Na alweer ja alweer lekker te hebben geslapen staan we zonder ontbijt om 7 uur aan de poort om het gamedrive terrein op te gaan met onze eigen camper.
Er is hier zoveel te zien dat ik het verstandiger vond om het niet allemaal te beschrijven maar te laten zien doormiddel van foto's .




































Na al dit moois en enkele nieuwe dieren op onze lijst verlaten we om ca. 13.00 het Addo park.
Echt een aanrader dit park er is zoveel te zien.
We vervolgen onze route richting de kust ( St. Francis ) een leuk plaatsje met een vissershaven waar we een collega van Transportbedrijf Bos uit Weesp proberen te vinden maar deze was verhuisd naar Port Elizabeth en daar kwamen we net vandaan dus helaas.
Wel hebben we hier nog de vuurtoren bezocht en naar de hoge golven gekeken die hier stuksloegen op de rotsen.
Reis vervolgt richting Plettenburg Bay via een mooie route.
We hebben daar een camping besproken ( Forever Camping ).
We arriveren daar om ca. 19.15 en het is al donker.
Er word ons verteld er is genoeg plek dus we mogen staan waar we willen.
Wel word er nog even bijgezegd dat we achter op het terrein aan de rivier mogen gaan staan omdat aan de voorzijde van de camping alles drassig is ivm een overstroming die de week ervoor had plaatsgevonden.
We rijden in het donker naar de aangewezen plaats ( dachten we ) en rijden het gras op en ik voelde het gelijk dit was foute boel.
We zakten vrij snel weg in de zachte gras en we slipe alle kanten op.
Oeps een probleem. Nu kijken of we eruit kunnen komen.
Na alle rubbermatjes uit de toiletten te hebben gehaald en deze onder de wielen te hebben gelegd lukte het na een uur om los te komen.
Gauw ander plek opgezocht en wat eten en onder de wol.
De volgende morgen zagen we de schade welke we hadden aangericht aan het gras.
Het is verder een hele mooie camping aan een rivier.






Dag 13 09-08-2006

We staan weer vroeg op het is pas 6.45 in de morgen.
We moeten het vliegtuig halen in Durban.
De reis gaat voorspoedig en we rijden in één keer naar het adres waar we onze camper moeten inleveren. Ondanks het zeer slechte weer in Durban.
Ander half uur later dan was afgesproken komt er iemand om de camper in ontvangst te nemen en ons naar het vliegveld te brengen. Op het vliegveld nog even gewinkeld en wat koffie gedronken. Om 12.30 kunnen we boarden en worden we opgehaald met een bus en naar het toestel toegebracht. Het vliegtuig zit niet geheel vol en wat erin zat waren toeristen waaronder veel Nederlanders. We kwamen een groep Nederlanders tegen welke we al eerder hadden ontmoet onderweg. We konden gaan zitten waar we wilde want er was genoeg plaats. We namen dus zoveel mogelijk plekken bij het raam in. Het vliegtuig vertrekt en we gaan richting Port-Elizabeth. Onderweg hebben we prachtig uitzicht links en rechts. Aan de ene zijde de bergen met sneeuw en aan de anderzijde de oceaan. Het was een redelijke vlucht maar aan het eind was toch wel even schrikken.
Ben namelijk niet zo'n held met vliegen en dat terwijl de meiden er geen enkel probleem mee hebben, die vinden het allemaal prachtig. Er stond namelijk heel veel wind en de piloot vertelde onderweg dat het vliegtuig er last van had. Nu gebeurde het precies boven Port-Elizabeth, het vliegtuig moest een hele scherpe bocht maken naar links . Me maag draaide zich om en schrok me weet ik wat. Alles ging uiteraard goed maar was erg geschrokken. Nog geen 5 min later stonden we veilig aan de grond. We hebben gauw de koffers opgehaald en zijn naar de uitgang gelopen waar een mevrouw van het verhuurbedrijf ons al stond op te wachten. We namen de sleutels van onze nieuwe camper in ontvangt en zijn vertrokken. We hebben nog even getankt want helaas zat er geen druppel brandstof in de camper terwijl we diegene welke we hadden ingeleverd in Durban netjes hadden afgetankt. Even later rijden we weer op de N2 richting Grahamstown van waar uit we de R335 zijn opgedraaid. Deze weg rijden we uit en we komen vanzelf bij het Addo Elephant National Park aan. Hier hebben we een plekje gereserveerd vanuit Ballito deze morgen. Het is een caravanpark op het terrein Addo. Het is mooi aangelegt en heeft een restaurant en een mooie winkel waar de vrouwen nadat we zijn uitgepakt natuurlijk even moesten winkelen. Ikzelf ben nog even langs de omheining van het caravanpark gelopen om te kijken of ik nog wilde dieren zou zien. Nou dat heb ik zeker want vanaf het park welke iets op een heuvel ligt heb je een goed uitzicht over het reservaat. Zag gelijk al olifanten en zebra's.
Eenmaal terug hebben we besloten om een keer luxe uit eten te gaan in het restaurant. De meiden moesten zich netjes aankleden en haren doen, make-up en lekker geurtje anders mochten ze niet mee. Ze zagen er prachtig opgedoft uit en we zijn lekker gaan eten.Het is een mooi restaurant met binnen een grote kop met slagtanden van een olifant aan de muur.
Het eten en drinken is trouwens erg lekker hier en zeker de moeite waard. Wij hebben trouwens hier Kadu gegeten wat zeker aan te raden is. En Bianca en ik hebben hier een heerlijke Zuid-Afrikaanse rode wijn bij gedronken. Na het heerlijke toetje zijn we naar de camper gegaan.
We wilde nog de route voor de volgende dag uitzetten maar de wijn deed zijn werk en wij zijn maar snel gaan slapen. Want dit was ook wel weer een lange intensieve dag geweest.

Dag 12 08-08-2006


Vandaag lekker uitgeslapen en rustig aan ontbeten buiten in de zon welke ook vandaag weer lekker schijnt.
Tijdens het ontbijt lopen de aapjes door de bomen en vliegen er grote vogels over waarvan we de naam niet hebben kunnen terug vinden.
Het is vandaag een rustdag en reizen vandaag niet maar blijven op de camping en omgeving daarvan.
Na het ontbijt en de koffie zijn de meiden gezellig met ze drieen op de trampoline gaan springen.
Wij gaan de camper onder tussen een beetje opruimen want dat werd wel elke dag een beetje gedaan maar nu deden we het wat uitgebreider.
Om 10.30 gaat er een belletje af op de camping dit blijkt het teken te zijn van de welbekende "tea time" met scones.
Hier aan merk je toch wel de engelse invloeden welke er zijn in Zuid-Afrika en dat zeker onder de blanke bevolking.
We zitten aan een tafeltje en komen met 2 oudere stellen aan de praat waarvan er1 vrouw van oorsprong uit Friesland bleek te komen. Ze bleek al op haar 7de jaar naar Zuid-Afrika te zijn geemigreerd. Ze was nog wel eens in Nederland geweest maar dat was alweer jaren geleden en ze was al begin 70 . We konden elkaar goed verstaan ook al sprak ze Zuid-Afrikaans. We hebben haar verteld hoe het in Nederland is op dit moment. Druk druk druk en nog eens druk.
Ze vond het vooral bijzonder dat we met zulke jongen kinderen aan het rondtrekken waren in hun land. Zelf vond ze dat niet veilig. Maar we vertelde haar dat we niet naar de grote steden gaan behalve Kaapstad. En dat we zeker zouden uitkijken daar. En dat als je wat van de wereld wil zien dat ook kan zonder risico's te nemen. En rare dingen kunnen zeker ook in een stad als Amsterdam gebeuren. Na afscheid te hebben genomen zijn we naar het strand gegaan en hebben we lekker lui de hele middag bijna op het strand gelegen. Er werd wederom veel gesurfd, iets wat ik ook wel eens wilde proberen. Dus bodyboard en zwemvliezen gehuurd en de zee op. Al gauw bleek dat het niet eenvoudig was. Vooral het weer terug zwemmen naar de open zee na een run was zeer zwaar en vermoeiend zeker als je zo'n slechte conditie heb als ik.
Na een lange run op een goede golf geef ik het maar op. Heb pijn in me zij en ben bek af van het tegen de golven in zwemmen. De meiden hebben ook lekker gezommen al waren de golven zo hoog dat ze amper konden blijven staan in de branding. Na nog wat op het strand te hebben gelegen hebben we de boel ingepakt en zijn we terug gegaan naar de camper. De meiden gaan even lekker douche want ze zitten helemaal onder het zand van het strand. Nadat iedereen lekker is opgefrist zijn we naar het winkelcentrum gegaan aan de overkant van de camping.
We moesten namlijk nog eten hebben voor de avond. Ze hadden bij de supermakt geen makkelijke kant en klaar maaltijden dus zijn we maar in het restaurant in het winkelcentrum gaan eten. Lekker patatjes en grote burgers erbij . Vinden de meiden altijd lekker dus altijd een goed idee.
Na het eten terug naar de camper en meiden snel naar bed. Ondanks dat we niet zijn wezen reizen vandaag zijn ze toch erg moe van het strand en de wind. Bianca gaat lekker douche terwijl ik op zoek ga naar de Nederlanders welke we vanmiddag op het strand heb zien liggen.
Ik was in Nederland namelijk mijn lader van mijn Ipod vergeten mee te nemen en hij was leeg.
Ik zag dat één van de dochters van dat gezin een Ipod bij zich had dus die zal ook wel een lader bij zich zou hebben. Na ze te hebben gevonden heb ik mijn vraag aan ze gesteld en was het geen probleem om de lader even te gebruiken. Ze nodigde me uit om even gezellig wat te drinken en zo gezegd zo gedaan. Bianca kwam er later ook bij en we hebben de hele avond gezellig zitten praten over hun en onze belevenissen van de vakantie in Zuid-Afrika tot dan toe. Na 23.00 zijn we terug gegaan naar de camper en zijn lekker gaan slapen. we moeten tenslotte vroeg op want we moeten morgen deze camper inlveren en een vliegtuig halen welke ons van Durban naar Port Elizabeth moet brengen.

Dag 11 07-08-2006


Na een rustige nacht zijn we vroeg op gestaan.
Het was prachtig weer en de zon begint al aardig te klimmen aan de horizon.
We hebben gisteravond besloten om naar een natuurpark te rijden welke ca. 25 km verder op gelegen is. Het is het Hluhluwe Umfolozi Game Reserve. De weg ernaar toe is van St. Lucia al een belevenis voor ons.
Het is namelijk maandag en de scholen zijn hier gewoon open het is Zuid-Afrika geen vakantie tijd zoals in Europa.
Het leuke is dat de kinderen allemaal in een uniform lopen met duizende tegelijk lopen ze langs de straat. Prachtig om te zien hoe jong en oud er zo bij lopen. Ze moeten trouwens een behoorlijk stuk lopen naar school maar dat is normaal in dit land.
Eenmaal bij het park aangekomen om ca. 7 uur in de morgen, kaartje gekocht en park in. We hopen hier namelijk wel luipaarden te zien. Dus gaan met volle moed op pad. Bij de rangers nog even gevraagd waar we de meest kans op luipaarden hadden.
Ze hebben wel een tip gegeven maar ook deze dag zullen we geen luipaarden zien.
Het park is niet echt heel groot maar wel bijzonder.
We hebben in dit park heel veel neushoorns gezien. Verder heeft dit park bijna alle dieren welke in Zuid-Afrika voorkomen.
Alleen olifanten hebben we niet gezien.
Wel hebben we gezien gnoe's - giraffen - zebr's - kadu's en uiteraard vele soorten gazelle's.
Na hier 5 uur te hebben rond gereden hebben we het park verlaten en zijn we s'middags weer verder getrokken richting Durban. Via de N2 vanaf Mtubatuba rijden we richting Empangeni.
Vanuit hier kan je kiezen of de provinciale weg of de tolweg op. Wij hebben gekozen voor de tolweg om lekker op te kunnen schieten. Als dat doet zorg er dan wel voor dat je genoeg brandstof aan boord heb. Wij dachten we kunnen vast wel tanken ergens op de tolweg dit bleek dus een misrekening te zijn. Maar tot aan de tolpoort van Dukuza ( Stanger ) kan je dus niet tanken. Vlak voor de afslag van Darnall staat een bordje tanken . Dus wij snelweg af en richting Darnall gereden. Gelukkig was het maar ca. 5 km en vonden we al gauw een tankstation.
Het was op het nippertje want aan het bonnetje van het tanken konden we zien dat er eigenlijk niks meer in zou moeten zitten zoveel liter ging erin.
Snel hebben we onze weg weer vervolgt en reden richting Ballito.
Daar hadden we een leuke camping gezien ( Dolphin Adventure )in het boek welke bij de camper zit, bijna aan zee.
Aangekomen in Ballito camping snel gevonden, ingeschreven en camper op ze plaats gezet.
Het is qua aankleding een hele mooie camping en niet al te groot.
Na alles te hebben uitgepakt zijn we naar de zee gewandeld. Het is ca. 2 min lopen.
Op het strand is het niet echt druk maar het is wel druk met surfers.
Er staan behoorlijk hoge golven waar ze dan ook mooie capriolen op uithalen die surfers.
Na een stuk over het strand te hebben gelopen zijn we pizza's gaan halen voor het avond eten.
De pizzaria zit aan de overkant van de camping dus gauw naar camper gegaan en ons heerlijk te goed gedaan aan de pizza's. Na het eten potje yatzee gedaan met ze alle en daarna lekker lui gedaan. Bianca slaapt al gauw en de meiden spelen nog wat buiten. Uiteindelijk lagen we allemaal om 9 uur op bed en in diepe slaap. Toch wel vermoeien dat reizen maar ja het is dan ook altijd erg vroeg op in dit land. Zeker als je wil genieten van de mooie ochtenden hier.