zondag, januari 21, 2007

Dag 8 04-08-2006

We staan vandaag weer redelijk vroeg op want na al die verhalen over de luipaarden in de buurt wilde we toch nog een poging wagen om ze te zien voordat we het park uitrijden richting Swasiland.
Na een rondje om Berg en Dal waar ze gezien zijn gisteren houden we het maar voor gezien.
We zien hier nog wel olifanten en wat klein wild zoals impala's maar verder niets. Geen luipaarden in iedergeval.
We geven het maar op en gaan richting de uitgang van het park deze uitgang heet Malelane.
Van hieruit gaan we richting Swasiland.
We rijden de via de N4 en de R571 richting Mananga border de grensovergang met Swasiland. Eerst kom je nog over de Crocodile River met een prachtig uitzicht. Aanrader is stop midden op de brug en ga eruit om te kijken. Beneden stikt het van de krokodillen en er zitten prachtige mooie vogels waaronder de grote Kingfisher. Verder staat het onderweg helemaal vol met bananenbomen zover als je kan kijken ( R571 ). We moeten ons hier eerst laten uitschrijven vanuit Zuid-Afrika en vervolgens weer inschrijven in Swasiland voordat we erin kunnen. Ons plan is om Swasiland via de oostkant te doorkruisen en via de grensovergang Golela het weer te verlaten. We wilde hier niet overnachten. We volgen de route en komen vlak voor Siteki met een kapotte camper te staan. Zo technisch als ik ben wat auto's betreft ( niet dus ) denk ik dat de koppeling eruit ligt. We staan langs de weg tussen Manzini en Siteki en de grote vraag is wat nu ?? We hebben hier geen bereik met onze mobile telefoons en zijn dus aangewezen op de lokale bevolking en de lokale politie. Na wat bellen met de telefoon van een lokal is het gelukt om kontakt te krijgen met het verhuur bedrijf. Deze regelen het niet echt lekker vlot want bel om 1 uur lokale tijd en om 18.00 hebben ze nog niks geregeld. We staan ook niet echt veilig hier langs deze weg. Voelen ons ook niet echt veilig of dat terecht was kan ik moeilijk zeggen maar de politie waarschuwde niet voor de lokale bevolking die konden we wel vertrouwen maar langs deze weg komen veel Mozambiqueanen het land binnen en daar gaat het lokaal vaak mis mee. Omdat het verhuurbedrijf het liet afweten zijn we door de politie weggesleept want ze wilde niet dat we er de hele nacht zouden blijven staan. Gelukkig maar want we kwamen nu op een veilig plek terecht. En wel bij een villa welke rondom bewaakt werd met camera's en personeel . Het huis bleek van 1 van de rijkste mensen van Swasiland te zijn. We werden daar vriendelijk ontvangen en geholpen. De man zelf was niet thuis maar ze personeel zorgde goed voor ons.
Overdag langs de weg had trouwens ook nog een man die vlak langs de weg woonde waar we stonden ons hulp aangeboden. Hij had zijn dochter voor ons gevoel voor de veiligheid bij ons in de camper achter gelaten omdat zij de lokele taal spreekt. Dat was geweldig alleen voor ons gevoel al maar ook omdat wij allerlei luxe bij ons hadden zoals mobile telefoons met video en foto camera, mp3 spelers en digitale video en vooral de gameboy was erg in trek. Dit had ze nog nooit gezien. Ze kende het ook niet dus dat was heel bijzonder voor haar. We hebben hier verder helaas geen foto's van want we durfde onze camera's omdat we zo langs de weg stonden niet te voorschijn te halen. We hadden een leuk kontakt later kwamen er ook nog 2 zusjes en we hebben ontzettend veel plezier gehad ondanks de ellende.We stonden dus bij de villa en konden stroom - wc - douche alles gebruiken. We voelde ons echt veilig hier gelukkig. Na wat heen en weer bellen die avond is er geregeld dat we de volgende dag zouden worden opgepikt door een autoambulance en terug gebracht zouden worden naar Nelspruit. Dat was qua planning wel een streep door de rekening van de vakantie maar het was niet anders. We gingen dan maar gauw slapen en hoopte op een betere dag morgen.